Optimalizujte web pre mobil

Optimalizujte web pre mobil

Vytvárajte  a optimalizujte webové stránky pre mobilné telefóny.  Ak to neurobíte, vaši zákazníci odídu ku konkurencii.

Počet mobilných užívateľov narastá

Pozrime sa na pár čísiel, ktoré odzneli na konferencii Make It Digital.

Celosvetovo počet návštevníkov webových stránok z mobilu prekonal návštevnosť webu z počítačov ešte v roku 2013. Tento trend stále narastá. Počet mobilných užívateľov už presiahol počet návštev z počítačov.

Taktiež aj čas strávený online na mobile narastá. V roku 2013 návštevníci strávili na webe priemerne denne 2,3 hodiny na počítači. Rovnaký čas je v štatistikách evidovaný aj pre návštevy z mobilu. Čas strávený online na počítači sa zásadne nemení a aj v roku 2015 bol približne 2,4 hodiny. Naproti tomu čas strávený online na mobile narastá a v roku 2015 to bolo už 2,8 hodiny.

Pokiaľ sa pozrieme na trend od roku 2008, tak čas strávený online sa denne zvýšil z 2,2 hodiny na 2,4 hodiny v roku 2015. Na mobile ľudia v roku 2008 strávili iba 0,3 hodiny online, avšak v roku 2015 už 2,8 hodiny.

Tieto čísla už sú pár rokov staré a dnes už mobily vládnu internetu. Vidieť jasný trend nárastu návštevnosti webu z mobilných telefónov. Je jasné, že tento trend sa už nezvráti a význam online webov pre mobilné telefóny je neodškriepiteľný.

Má zmysel vytvárať webové stránky pre mobily?

Návštevnosť webu z mobilov prevalcovala počítače. Tento trend je jasný a reaguje na to aj spoločnosť Google. Tá pravidelne upravuje svoj algoritmus pre zobrazovanie výsledkov z vyhľadávania a už dávno uprednostňuje weby optimalizované pre mobily.

Je teda najvyšší čas dať si vytvoriť nový a responzívny web optimalizovaný pre mobily. Umožní vám to osloviť najmä najmladšiu generáciu, ktorá vo veľkej miere využíva mobily online. Taktiež si zaistíte uchovanie dobrého hodnotenia a zobrazovanie vašich webových stránok vo výsledkoch vyhľadávania na prvých pozíciách.

Bez mobilného responzívneho webu je jasné, že návštevnosť vášho webu klesá a zákazníci nakupujú u konkurencie.

Ako vytvoriť webové stránky pre mobily

Zatiaľ najúspešnejší a najpoužívanejší proces návrhu webových stránok pre mobily je tvorba responzívnych webových stránok s prístupom mobile first. To znamená, že pri tvorbe webu sa sústredíme v prvom rade na optimalizáciu a testovanie na mobiloch. Jednak preto, že význam mobilov narastá, ale hlavne preto, že obrazovka mobilu je veľmi malá. Musíte teda veľmi rozmýšľať nad tým aký obsah je najdôležitejší a mal by byť zobrazený. 

Optimalizácia pre tablety a počítače už je potom oveľa jednoduchšia, keďže u nich máte k dispozícii väčšiu zobrazovaciu plochu.

V zásade však platí, že nenavrhujeme stránky pre mobily, tablety, či počítače, ale navrhujeme webové stránky pre rôzne veľkosti obrazovky.

Chcete nové responzívne webové stránky optimalizované pre mobily? Kontaktujte nás.

Ako overiť správnosť webových stránok pre zobrazenie na mobile

Otestujte si svoju webovú stránku v bezplatnom nástroji od Google na adrese https://search.google.com/test/mobile-friendly. Veľmi jednoducho a rýchlo zistíte ako na tom ste s prispôsobením vášho webu pre mobily. 

 

Chcete sa naučiť vytvárať webové stránky?

Vyskúšajte bezplatne kurz tvorby webových stránok.



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?