4 zdroje pracovných ponúk pre ajťáka začiatočníka

4 zdroje pracovných ponúk pre ajťáka začiatočníka

Uvažujete o práci v IT? Po absolvovaní nášho kurzu základov programovania a tvorby webových stránok sa môžete uchádzať o viacero pracovných pozícií v softvérových firmách.

Kurz je zameraný na .NET a programovací jazyk C#. Okrem toho sa naučíte aj HTML, CSS, JavaScript a SQL. Po absolvovaní kurzu odporúčame zamerať sa na hľadanie pracovného miesta v jednej z nasledovných oblastí.


Vyskúšajte zdarma kurz programovania ...

Web developer

Znalosť HTML, CSS a JavaScript Vám umožňuje získať prácu front end developera webových stránok. Front end znamená, že sa venujete tvorbe užívateľského rozhrania a práve na to potrebujete HTML, CSS a JavaScript.

V inzerátoch nájdete požiadavky na PHP alebo ASP.NET. V našom kurze učíme ASP.NET a neučíme PHP a preto pracovné miesta s požiadavkami na PHP ignorujte. Tie sú väčšinou aj menej platené ako pracovné miesta, kde sa vyžaduje ASP.NET.

V inzerátoch nájdete aj ďalšie požiadavky ako znalosť jQuery, React, Angular a pod.  To sú všetko knižnice, ktoré sú vybudované v JavaScripte, takže sa ich viete postupne naučiť. Základy JavaScript programovania budete mať a na nich môžete stavať.

.NET programátor

.NET programátor je pomerne široký pojem. Môžete vytvárať súčasti pre webové stránky. Môžete vytvárať užívateľské rozhranie pre web, či iný typ aplikácie. Môžete realizovať spracovanie dát, výpočty a pod.

Konkrétne úlohy budú závisieť od zamestnávateľa. V každom prípade toto je výhoda .NET oproti PHP. S PHP budete obmedzený na tvorbu webov, ale s .NET máte oveľa viac možností a máte na výber viac pracovných ponúk.

C# programátor

C# programátor je veľmi podobné s pozíciou .NET programátor. .NET umožňuje programovať vo viacerých programovacích jazykoch, primárne C# a potom VB.NET. Takže C# programátor je vlastne mierne užšia skupina pracovných miest typu .NET programátor.

Drvivá väčšina pracovných ponúk .NET programátor dnes ale aj tak očakáva znalosť programovacieho jazyka C#.

Tester/Helpdesk/Analytik/Kozultant/Obchodník

Aj toto sú pracovné miesta, o ktoré sa môžete uchádzať. Viac o nich sme písali v článku 5 IT profesií pre začiatočníka.

Kde hľadať pracovné ponuky

Ako najčastejšie používaný zdroj na vyhľadávanie voľných pracovných miest môžete použiť portál https://www.profesia.sk. Napr. ak chcete hľadať pre profesiu .NET programátor, skúste priamo https://www.profesia.sk/praca/dotnet-programator/

Okre toho sú tu ale aj ďalšie, väčšinou lepšie platené, nie veľmi známe zdroje pracovných ponúk, ktoré odporúčam pozrieť:

 

Voľných pracovných miest a dobre platených je veľa. Stačí zvládnuť základy programovania a môžete si nájsť novú dobre platenú prácu v IT.


Vyskúšajte zdarma kurz programovania ...



7 IT pascí
Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?